Kanye West har en unik evne til at tiltrække sig opmærksomhed.
Det viste han igen i onsdags, da han uploadede en video på Twitter, hvor han pisser på en Grammy-statuette. Handlingen tog selvfølgelig alle overskrifterne, men det mest interessante var budskabet i de mange tweets, som han slog op både før og efter pisseriet.
West, som har genfundet sin kærlighed til kristendommen, gjorde nemlig sig selv til martyr for verdens musikere ved at starte et offentligt oprør mod sit pladeselskab, Universal. Et oprør, der blandt andet indebar, at West scannede og uploadede sine pladekontrakter til det sociale medie.
Hvorfor? Fordi han er “den eneste, der kan.”
Det gennemgående budskab i Kanye Wests tweets var en (mildest talt) stærk utilfredshed med, hvordan kontrakter i pladebranchen er skruet sammen. Ifølge West bliver han - og musikere generelt - holdt fast i et hamsterhjul af skjulte gebyrer, som pladeselskaberne beholder til sig selv.
Kanye West har særligt master-rettighederne til den indspillede musik for øje. Disse har pladeselskaberne traditionelt beholdt (med stor gevinst ifølge Kanye West), men det vil han ændre og refererer til den nuværende, corona-ramte verdenssituation som argument for, hvorfor master-rettighederne i stedet bør ejes af musikerne selv.
Kanye West har tidligere været på kollisionskurs med sit pladeselskab - med varierende succes - ligesom dette ikke er hans første “rant” på Twitter, eller generelt i øvrigt. Hans umiddelbare intention om at hjælpe andre musikere er dog en nobel sag, alligevel formår han at skyde sig selv i foden ved at nævne “berømthed” blandt de ting, musikerne sidder tilbage med, når pladeselskaberne har taget master-rettighederne. For er det ikke netop den berømthed, der har hjulpet Kanye West (selvom hans niveau er de færreste forundt) til at tjene “multi billions” uden for musikken?
Men lad det nu ligge, for Wests oprør er ikke bare en flygtende idé, forsikrer han. Med versaler.
Målet for Kanye Wests angreb er primært Universal Music Group (UMG) og dennes ejer, franske Vivendi, som i marts solgte ti procent af pladeselskabet for knap tre milliarder euro til et konsortium med kinesiske Tencent i front. Her går det godt. Rigtig godt, faktisk, corona-epidemien taget i betragtning.
I årets første seks måneder har UMG haft en omsætning på 3,5 milliarder euro, svarende til 26 milliarder kroner. Det er 6,2 procent mere end samme periode sidste år. Væksten er primært drevet af streaming (+15,8 procent), som er pladeselskabets klart største indtægtskilde - de 1,8 milliarder euro, UMG omsatte for på streaming i perioden, svarer til 52 procent af selskabets samlede omsætning.
Kigger vi længere ned i regnskabet, betyder det, at UMG’s driftsresultat (det umiddelbare overskud) for perioden er vokset med 18 procent. Fra 481 millioner euro i første halvår 2019 til 567 millioner euro i samme periode i år.
Så Kanye West har måske noget at have sin utilfredshed i. Der er i hvert fald en tydelig kontrast mellem pladeselskabets vækst, og hvordan mange musikere (ikke lige West, dog) står på usikker grund, nu hvor de ikke må turnere - som ellers for mange er blevet den vigtigste indtægtskilde.
Herhjemme har flere kunstnere i øvrigt allerede gjort op mod den metode, som Kanye West peger på. For eksempel Søren Huss, der selv betaler for indspilningen af sin musik og kun bruger sit pladeselskab, også Universal, til distribution og markedsføring. Det betaler han 30 procent for og får derfor en større del af indtjeningen på sine nye plader, end han gjorde med Saybia.
Med det på plads går vi videre til Universals danske afdeling.
Ligesom moderselskabet, står afdelingen ikke til at lide et stort tab som følge af corona-epidemien. Universal Music Danmark lever primært af at sælge indspillet musik, og krisen har kun “i begrænset omfang effekt på forbrug af musik via digitale tjenester,” skriver selskabet mundret i sit 2019-regnskab, der blev offentliggjort i sidste uge.
Universal Danmark forventer, at det digitale musiksalg vil stige med fire procent i 2020. Alligevel vil den danske afdeling ikke komme gennem året uden skrammer.
Universal ejer nemlig en række andre virksomheder. Her er især bookingbureauet Copenhagen Music (der blandt andre repræsenterer Lukas Graham, Suspekt og TV2), “væsentligt ramt af nedlukningen,” og det vil påvirke Universal Danmarks samlede resultat for året, der vil falde i forhold til 2019, skriver pladeselskabet - dog uden at specificere sine forventninger til faldets størrelse.
I 2019 havde Universals danske afdeling en samlet omsætning på 341 millioner kroner (+21 procent fra året før). Det resulterede i et samlet overskud på knap 17 millioner kroner - det var to millioner over forventning, hvilket fik et “tilfredsstillende” med fra Universal. I 2018 var overskuddet på 10 millioner kroner.
Universal Danmark noterer desuden, at corona-nedlukningen vil få konsekvenser ind i 2021. Det skyldes “et fald i annoncemarkedet hos de kommercielle radiostationer.” Det præcise omfang er endnu ukendt.
Det nye ‘Apple One’, som Apple præsenterede i tirsdags, er ifølge Spotify endnu måde, hvorpå tech-giganten “bruger sin dominerende position og unfair metoder til at give deres konkurrenter en ulempe.”
Apple One samler Apples tjenester i et enkelt abonnement, herunder Spotify-konkurrenten Apple Music. Spotify har tidligere klaget til EU over, at Apple pålægger virksomheder et gebyr på abonnementer tegnet gennem apps downloadet i Apples App Store - et gebyr, som Apples egne tjenester ikke skal betale, hvorfor Apple kan sælge deres tjenester billigere. Og nu bliver de så endnu billigere, hvis man samler flere i et Apple One-bundle.
Men Apple afviser Spotifys kritik, blandt andet med henvisning til at det står kunderne frit for at vælge et af alternativerne til deres egne tjenester.
Streaming har fået samtalerne om piratkopiering til at forstumme - men musik-pirateri er ikke forsvundet.
Tværtimod. ‘Stream-ripping’, som dækker over tjenester, der kan downloade musik fra for eksempel Youtube og Spotify, er nemlig blevet den mest populære måde blandt internetpirater at tilgå musik på. Ihvertfald i Storbritannien viser en undersøgelse, den lokale rettighedsorganisation PRS For Music har fået lavet.
“Mere end 80 procent af de 50 mest populære, musik-fokuserede pirathjemmesider er stream-ripping-tjenester. Vi kan se, at tjenesterne bliver bedre.”
Undersøgelsen siger dog ikke noget om, hvordan niveauet af piratkopieringen er i forhold til for 10 år siden.
Du kan læse mere om undersøgelsen her.
ØVRIGE NYHEDER
300 millioner indere streamer musik - kun 1 million betaler for et abonnement (Music Ally)
Tidal og Oculus VR i samarbejde om livestreaming af koncerter med “nogle af musikkens største navne” (Music Business Worldwide)
Et pladeselskab for fængselsindsatte, Criminal Records, er startet i Skotland - inspireret af 2Pac (NME)